Νυχτερινός φωτισμός φιλικός προς τις νυχτερίδες

Nieuwkoop, Ολλανδία

Χάρη στα πολλά σπάνια και ευάλωτα είδη ζώων και φυτών, το Zuidhoek στον δήμο Nieuwkoop στην Ολλανδία αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000. Το 2011 ο δήμος αποφάσισε να μετατρέψει το Zuidhoek σε κατοικημένη περιοχή χτίζοντας 89 σπίτια μετά την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η έρευνα έδειξε ότι πρόκειται για μια σημαντική περιοχή διατροφής για ορισμένα σπάνια είδη νυχτερίδων.

3 Nieuwkoop
Με τη σχεδίαση φωτισμού, ο γενικός στόχος ήταν να αυξηθεί η ποιότητα του σκοταδιού και ήθελα να βρω την καλύτερη δυνατή πηγή φωτός για να το πετύχω.
Robert Jan Vos, Ανεξάρτητος σχεδιαστής φωτισμού, IALD
Πρόκληση για τους πελάτες της Nieuwkoop

Πρόκληση για τους πελάτες

Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι είναι μια σημαντική περιοχή διατροφής για ορισμένα σπάνια είδη νυχτερίδων.

Ως εκ τούτου, πριν προχωρήσει στο στεγαστικό πρόγραμμα, ο δήμος έπρεπε να θεσπίσει ορισμένα μέτρα διατήρησης. Θα έπρεπε να περιλαμβάνεται φωτισμός που δεν ενοχλεί τη νυχτερινή σίτιση και τη νυχτερινή δραστηριότητα των νυχτερίδων.

Ο κατάλληλος φωτισμός

«Η βασική πτυχή του έργου ήταν η δημιουργία μιας έννοιας εξωραϊσμού του φυσικού τοπίου στην οποία το πρόγραμμα στέγασης δεν επηρεάζει την τοπική άγρια ζωή», είπε ο Robert Jan Vos, ο Σύμβουλος σχεδιασμού φωτισμού που δημιούργησε το σχέδιο φωτισμού για την κατοικημένη περιοχή.

Για να εξασφαλίσει συνθήκες απρόσκοπτης νυχτερινής διαβίωσης για τον πληθυσμό των νυχτερίδων που ζει στο Nieuwkoop, ο δήμος επέλεξε την ειδική συνταγή φωτός της Philips που αναπτύχθηκε μετά από εκτεταμένη έρευνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Wageningen και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Τόσο το χρώμα όσο και το μήκος κύματος σχεδιάστηκαν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι νυχτερίδες μπορούν να απολαμβάνουν τη νύχτα σαν να μην υπήρχε τεχνητός φωτισμός, διασφαλίζοντας παράλληλα καλή ορατότητα για τους κατοίκους που ζουν στην περιοχή. Ως εκ τούτου, δεν έγινε κανένας συμβιβασμός ως προς την ασφάλεια.

Για περαιτέρω βελτιστοποίηση των επιπέδων φωτός, ο δήμος εγκατέστησε το σύστημα απομακρυσμένης διαχείρισης φωτισμού Interact City για να διασφαλίσει ότι το σύστημα φωτισμού θα ανάβει μόνο όταν απαιτείται.

Συμμόρφωση Nieuwkoop

Πλήρης συμμόρφωση με τους στόχους διατήρησης της φύσης

Η εφαρμογή της ειδικής συνταγής φωτός υποστηρίζει το πρόγραμμα στέγασης του δήμου στο Zuidhoek, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη δημιουργία μιας ιδανικής υποδομής που συμμορφώνεται με τις οδηγίες του Natura 2000.

Ευελιξία

Μέγιστη ευελιξία και βελτιστοποιημένη απόδοση

Με την υποστήριξη του λογισμικού διαχείρισης φωτισμού Interact City, ο δήμος έχει απόλυτη ευελιξία ως προς την εφαρμογή χρονοδιαγραμμάτων ρύθμισης της έντασης και ετησίου ημερολογίου ρύθμισης της έντασης. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι ο τεχνητός φωτισμός θα χρησιμοποιείται μόνο όταν χρειάζεται, βελτιστοποιώντας έτσι την ενεργειακή απόδοση.

Βιώσιμος χώρος

Δημιουργία βιώσιμου χώρου για όλους τους κατοίκους

Η νέα λύση φωτισμού διασφαλίζει ότι οι νυχτερίδες που ζουν στην περιοχή δεν ενοχλούνται από το χρώμα και το μήκος κύματος του τεχνητού φωτισμού. Ταυτόχρονα παρέχει καλή ορατότητα και βέλτιστη αίσθηση ασφάλειας για τους κατοίκους.

Interact City

Το σύστημα φωτισμού LED που είναι συνδεδεμένο με το Interact City και το λογισμικό διαχείρισης σάς παρέχει μια στιβαρή υποδομή για τη βελτίωση των υπηρεσιών της πόλης. Βελτιώνει την ασφάλεια των πολιτών, εξωραΐζει τους δημόσιους χώρους, προσελκύει τους πολίτες και ενθαρρύνει την υπερηφάνεια που αισθάνονται για την πόλη τους.

Mini 300 Stealth LED

Η χρήση του κατάλληλου φωτός συμβάλλει στην προστασία της πολύτιμης χλωρίδας και πανίδας. Το Mini 300 Stealth LED σε συνδυασμό με τη συνταγή μας για φωτισμό φιλικό προς τις νυχτερίδες είναι η τέλεια επιλογή για εφαρμογές οδικού φωτισμού και κατοικιών, που έχουν ως στόχο να αφήσουν τη φύση ανενόχλητη στη διάρκεια της νύχτας.

Μια ειδική συνταγή φωτός για έναν πολύτιμο φυσικό βιότοπο

Μια ειδική συνταγή φωτός για έναν πολύτιμο φυσικό βιότοπο

Η ομάδα

Δήμος Nieuwkoop

Πελάτης

Robert Jan Vos

Σχεδιαστής φωτισμού