Τώρα επισκέπτεστε τη διαδικτυακή τοποθεσία της Philips Lighting. Υπάρχει διαθέσιμη τοπική έκδοση.
Προτάσεις

  Περπατάτε χωρίς ανησυχίες

  Αποτροπή ατυχημάτων

   

  Το λευκό φως δε μας κάνει μόνο να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια – μπορεί στην πράξη να ελαττώνει την πιθανότητα των τροχαίων ατυχημάτων. Έρευνα σε εξέλιξη δείχνει ότι το λευκό φως βοηθά και τους πεζούς, εφόσον μειώνει την πιθανότητα να σκοντάψουν σε εμπόδια ή ανώμαλα μονοπάτια.

  Μια πιο κοντινή ματιά σε ένα φωτιστικό σε στύλο σε ένα δρόμο που φωτίζεται με λευκό φως της Philips

  Μια επιστημονική ματιά στο λευκό φως

   

  Το Κέντρο Ερευνών για το Φωτισμό (Lighting Research Center) στο Troy της Νέας Υόρκης διερεύνησε κατά πόσο το λευκό φως βελτιώνει την περιφερειακή όραση των οδηγών. Τοποθετήθηκε μια ειδική σανίδα δίπλα στο εύρος ενός δρόμου, προσομοιώνοντας μια κίνηση από και προς το δρόμο. Πραγματοποιήθηκε μια σειρά δοκιμών με 13 αντικείμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και μετά τη νύχτα, με το δρόμο να φωτίζεται από λαμπτήρες CosmoWhite και κίτρινους λαμπτήρες νατρίου.

   

  Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 686 ξεχωριστές δοκιμές, με τη σανίδα να κινείται με τυχαία σχέδια. Όταν η σανίδα μετακινιόταν μακριά από το δρόμο, οι οδηγοί έπρεπε να επιταχύνουν. Όταν η σανίδα μετακινιόταν προς το δρόμο, οι οδηγοί έπρεπε να φρενάρουν.

  Το λευκό φως της Philips φωτίζει αποτελεσματικά ένα δρόμο

  Αποκαλυπτική έρευνα

   

  Τα αποτελέσματα έδειξαν μια στατιστικά σημαντική διαφορά στους χρόνους απόκρισης μεταξύ του λευκού και του κίτρινου φωτός για το φρενάρισμα και την επιτάχυνση. Και στις δύο περιπτώσεις, ο χρόνος απόκρισης με το λευκό φως ήταν μικρότερος, γεγονός που σημαίνει ότι οι οδηγοί έβλεπαν τα αντικείμενα στο πλάι του δρόμου πιο γρήγορα με λευκό φως.

  Πολυσύχναστος δρόμος σε οικιστική περιοχή που φωτίζεται από τη Philips

  Η επιστήμη πίσω από την ιστορία

   

  Για να μπορείτε να δείτε ένα αντικείμενο, πρέπει να υπάρχει μια ορισμένη διαφορά φωτεινότητας (δηλ. αντίθεση) μεταξύ του αντικειμένου και του φόντου του. Το κατώφλι ανίχνευσης της αντίθεσης είναι η ελάχιστη διαφορά που απαιτείται από το ανθρώπινο μάτι για να διακρίνει το αντικείμενο, χωρίς απαραίτητα να μπορεί να αντιληφθεί το χρώμα ή τις λεπτομέρειες.

   

  Ένα χαμηλότερο κατώφλι αντίθεσης σημαίνει ευκολότερη ανίχνευση ενός αντικειμένου. Οι δοκιμές δείχνουν ότι το λευκό φως παρέχει ένα χαμηλότερο κατώφλι φωτεινότητας από το κίτρινο φως, ειδικά σε χαμηλά επίπεδα φωτός. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι ή τα άλλα αντικείμενα φαίνονται ευκολότερα με λευκό φως. Ως αποτέλεσμα, το χαμηλό κατώφλι φωτεινότητας του λευκού φωτός συμβάλει σε βελτιωμένη ασφάλεια για τους οδηγούς και τους άλλους χρήστες των δρόμων.

  Καλά φωτισμένη οικιστική περιοχή με λευκό φως της Philips